top of page

ТОП-20 найперспективніших професій

У трійку лідерів рейтингу потрапили продавець, IT-фахівець та інженер по автоматизації виробництва. Фото "Фокуса"

Україні сьогодні не вистачає не лише Нобелівських лауреатів та "Оскарів", але й медпрацівників, вчителів, слюсарів, продавців, інженерів...

Список затребуваних професій на ринку праці змінюється. Попри веління серця і бажання мати "сродну працю" чимало школярів та їхні батьки орієнтуються на вимоги ринку.

Журнал "Фокус" склав рейтинг професій, які будуть перспективними за 5-10 років.

Перш ніж виділити найперспективніші спеціальності, видання разом з експертами визначило сфери економіки, які будуть найактивніше розвиватись у найближчому майбутньому.

Відтак спочатку було складено список з 40 сфер економіки, які, на думку "Фокуса", будуть успішно розвиватися найближчі 5-10 років.

Експерти оцінили перспективу розвитку цих галузей за 10-бальною шкалою, поставивши кожному сектору оцінку від 1 до 10 балів. При цьому кожен експерт міг додати в список ту галузь, якої не було серед 40 зазначених, але чий потенціал він вважає досить великим.

Виходячи з отриманих даних, було складено рейтинг 15 найперспективніших галузей.

Оцінювали галузі компанії: інвестиційні "Арта", Astrum Investment Management і Concorde Capital, аудиторська Deloitte, фінансова Forex Club і Центр політичних та економічних досліджень ім. Разумкова.

Найперспективніші галузі:

  1. Інформаційні технології

  2. Телекомунікації і зв'язок

  3. Землеробство

  4. Виробництво лікарських засобів і аптечний бізнес

  5. Банківська діяльність

  6. Харчова і переробна промисловість

  7. Транспортні послуги

  8. Фінансові послуги

  9. Юридичні послуги

  10. Побутові послуги

  11. Металургія

  12. Виробництво алкогольної продукції

  13. Енергетика

  14. Тваринництво

  15. Комунальні послуги

 

Галузева оцінка стала основою для подальшого дослідження. У пошуках найбільш перспективних професій редакція опитала лідерів галузей і агентств з підбору персоналу.

Експерти називали професії, які будуть тільки зростати в ціні найближче десятиліття, підкріплюючи свої прогнози вагомими аргументами: підйом галузі, вже зараз існуючий дефіцит фахівців, тенденції росту економіки в тих або інших напрямках.

Експертами виступили компанії: МТС, "Київстар", Beeline; "Майкрософт Україна", IT-Era (Норвегія), "Візіком"; "Нібулон", Агроекологія, "Глаксосміткляйн Фармасьютікалс Україна", "Фармак", "Галичина", "Миронівський хлібопродукт", "Рабен Україна", НАСК "Оранта", адвокатська компанія Arzinger, юридичні фірми "Лавринович і партнери", Magisters, школа професійної майстерності перукарів "Дюденко Київ", хімчистка Alberti Angelo, компанії "Вінфорт" і "Перно Рікар Україна", Національне агентство України з питань ефективного використання енергоресурсів, "Колос", "ТММ", "Техекс" і "XXI століття".

Своє бачення майбутнього ринку праці "Фокусу" виклали також у Міносвіти і представники таких вузів: Національного аграрного університету, Київського національного університету ім. Шевченка, Національного транспортного університету, Національного медичного університету ім. Богомольця, Східноукраїнського національного університету ім. Даля.

Відтак у результаті 20 найперспективніших професій наступного десятиліття вигладять так:

  1. Продавець

  2. IT-фахівець

  3. Інженер з автоматизації виробництва

  4. Маркетолог

  5. Інженер комунального обслуговування

  6. Агроінженер

  7. Технолог з виробництва і переробки харчової продукції

  8. Технолог побутового обслуговування

  9. Логістик

  10. Юрист (господарське право)

  11. Енергетик

  12. Ветеринар

  13. Фармаколог

  14. Фінансист

  15. Інженер зв'язку

  16. Практичний психолог

  17. Генетик

  18. Біохімік

  19. Робототехнік

  20. Нано-інженер

Не дивно, що інформаційні технології очолили список перспективних галузей. За 3-4 роки в Україні почне формуватися попит на роботів - домашніх помічників, упевнений керівник департаменту стратегічних технологій "Майкрософт Україна" Олександр Орєхов.

"Такі проекти і зараз реалізуються, але мало, і переважно для іноземних замовників", - зазначає він. Поки ж програмування мобільних і робототехнічних пристроїв залишається в тіні більш традиційних видів IT-технологій.

Незважаючи на те, що IT-фахівці необхідні в усіх сферах економіки, починаючи з землеробства і закінчуючи металургією, у рейтингу перспективних професій вони поступилися першістю простим продавцям.

"Ми живемо в споживацькому суспільстві. Одна справа зробити, інша - продати, і менеджери з продажу потрібні абсолютно будь-якій компанії. Це вічна професія", - вважає директор по країнах СНД міжнародної рекрутингової компанії World Staff Віталій Михайлов.

Продавці вже зараз затребувані як ніколи.

"З жовтня минулого року продажі дуже міцно зайняли першу позицію за обсягом вакансій на ринку праці, у нашій базі на липень вони складали більше чверті усіх вакансій для білих комірців", - стверджує директор з маркетингу і PR компанії з підбору персоналу HeadHunter Тетяна Топчій. І спаду, за її словами, не передбачається.

В одній площині з продажами лежить маркетинг. Правда, професія маркетолога зайняла в рейтингу лише четверту позицію. Ріст конкуренції і прагнення компаній вписати бренди в історію гарантують попит на маркетологів. Особливо з нестандартним мисленням.

"За такими фахівцями почнеться полювання навіть раніше, ніж через п'ять років", - упевнений генеральний директор одного з найбільших постачальників елітного алкоголю компанії "Перно Рікар Україна" Денис Ошанін.

Зв'язку продавець - маркетолог у рейтингу "Фокуса" розбили інженери. Ця професія посіла третє місце в списку. В їхніх руках і головах зацікавлені підприємства практично всіх сфер економіки.

Дефіцит маркетологів буде обумовлений іноземними інвестиціями і відродженням вітчизняного виробництва. У корпорації "Техекс", що працює в сфері електро- і водопостачання, зазначають, що перспективних і молодих фахівців інженерних спеціальностей знайти складно.

"У сфері ЖКГ постійно з'являються нові технології й устаткування, а професіоналів, що могли б грамотно його обслуговувати, ні", - констатує голова правління "Техекс" Дмитро Усатенко.

В окрему професію майбутнього "Фокус" виділив спеціальність інженера комунального обслуговування, що у рейтингу розташувався на п'ятій позиції.

"В Україні просто немає кваліфікованих кадрів з обслуговування систем вентиляції, кондиціонування, фахівців з обслуговування інженерних систем", - підкреслює гендиректор девелоперсько-будівельної компанії "ТММ" Микола Толмачов.

При цьому сама сфера житлово-експлуатаційних послуг опинилася наприкінці списку перспективних галузей.

"Цей ринок ще не сформований, хоча на Заході - це бізнес, частина девелоперського процесу", - зазначає Толмачов. Потенційний попит на подібні послуги, за його словами, великий: житловий фонд України складає майже 800 кв. м.

"Усе більше людей хочуть одержувати сервіс належного рівня, а держава таким забезпечити не може", - пояснює він.

Як не дивно, модна спеціальність юриста також опинилася в рейтингу "Фокуса" перспективних професій. Правда, обрії відкриваються лише для професіоналів у господарському праві.

У дефіциті, за словами керуючого партнера юридичної фірми "Лавринович і партнери" Максима Лавриновича, будуть юристи в області корпоративного управління, оподатковування та інших питань супроводу бізнесу.

bottom of page